Hoe shop je een goed passende schoen online?

We shoppen allemaal steeds vaker vanuit huis. Het kopen van goed passende schoenen is soms nog weleens een uitdaging. Dat is niet wat ik vind, maar dat is wat blijkt uit het gigantische retourpercentage. Veel online schoenenwinkels hebben namelijk te kampen met meer dan 50%. Dat zijn natuurlijk lang niet allemaal verkeerde keuzes of net niet helemaal wat ze verwachten aankopen. Een groot deel hiervan zijn schoenen die simpelweg toch niet helemaal paste. Het lijkt er dus op dat schoenen online kopen nogal een uitdaging is. Dat komt volgens mij doordat mensen niet hun volledige maat weten. In deze blog geef ik je een aantal tips waar je op moet letten bij het uitzoeken van een goede schoen. Een belangrijk deel hierbij is de breedte van de schoen.

Wat bepaalt de breedte van een schoen

Een breedtemaat wordt uitgedrukt in een breedtemaat. Dit is een maat die uit wordt gedrukt in letters en niet in cijfers, zoals je gewend bent van lengtematen. De breedtematen lopen van d T/M k. Deze letters bepalen hoe breed of juist hoe eng de schoen is. Hieronder het totale lijstje: 

  • D = extra smal 
  • E = smal 
  • G = normaal 
  • H = breed 
  • K = extra breed

Opzich heb je hier nog niet voldoende aan. Dit zegt namelijk niets over de welke breedtemaat jouw voeten dan hebben. Gelukkig kunnen we uitgaan van een algemene breedtemaat in centimeters voor voeten. De gemiddelde voet is namelijk 22 cm breed. Wanneer je een beetje afwijkt, laten we zeggen 20cm kies je voor smal (E) en wijk je veel meer af dan kies je voor extra smal (D). Uiteraard werkt dit ook andersom.

Kies de juiste schoenen

Niet ieder schoenenmerk heeft een breedtemaat. Toch heeft iedere schoen wel een breedte. Hoewel dit niet wordt uitgedrukt in breedtematen zijn deze er wel. Echter kiezen de meeste grote merken er gewoon voor om te werken met één breedtemaat. Deze zit meestal tussen E, G en H in. Dit is natuurlijk gangbaar voor de meest voorkomende voeten, echter kun je altijd van te voren even navraag doen bij het merk over de breedte van de schoenen. Een goed schoenenmerk kan jou haarfijn uitleggen in welke breedtematen de schoenen worden geproduceerd. 

Shop online voor het merk dat je al kent

Een belangrijk gegeven, want merken wijken niet vaak af van de pasvorm van hun schoenen. Natuurlijk zijn er modellen te noemen, maar deze hebben vaak nog steeds dezelfde globale pasvorm. Een veilige keuze is daarom te kiezen voor een schoen van een merk dat je al kent. Let er echter wel op dat er merken op de markt zijn die wel met breedtematen werken, zoals: Xsensible schoenen, Durea schoenen, Gijs schoenen en Dr. Martens. Kies dus niet blind een schoen uit bij hen, maar kijk goed naar de maatvoering. 

Succes!

Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken van een schoen online en hoop dat je iets hebt gehad aan de tips uit deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *