cashmere plaids

Waarom zijn cashmere plaids zo geliefd?

Het is de tijd van het jaar. Lekker op de bank kruipen met een goed boek of een mooie film op tv. En dan het liefst onder een warm en zacht kleed. Zo kom je de koude donkere wintermaanden wel door.

Nu kun je kiezen voor een eenvoudig kleed, gebreid van katoen of wol. Of misschien heb je wel een kleed gemaakt van fleece. Maar de laatste tijd zijn plaids van cashmere steeds meer geliefd. Hoe komt dat zo?

Oorsprong van cashmere

Laten we eerst even bekijken wat cashmere eigenlijk is. Cashmere is een wolsoort afkomstig van geiten. Deze leefden van oorsprong in de Himalaya, maar zijn inmiddels ook op andere plaatsen te vinden. 

Zacht en altijd de perfecte temperatuur

De wol van de cashmeregeiten is uniek doordat het niet kriebelt, dit in tegenstelling tot andere wolsoorten zoals merinowol en wol van schapen of alpaca’s. Verder is cashmere altijd goed van temperatuur. Het is niet te warm en niet te koud. Zelfs bij een laag gewicht is het goed warmte isolerend.  

Luxe uitstraling

Een plaid van cashmere heeft een luxe uitstraling. De beste kwaliteit cashmere wordt gehaald van de ondervacht en van de kin en nek van de geiten. Voor sommige cashmereproducten worden de geiten helemaal geschoren, die vezels zijn iets minder zacht. Het maken van cashmere stof is behoorlijk kostbaar en arbeidsintensief. Dat komt doordat de opbrengst per geit niet heel hoog is en er ook niet vaak geoogst kan worden.  

Gemakkelijk in onderhoud 

Andere redenen waarom cashmere plaids zo geliefd zijn, is omdat het heel gemakkelijk in onderhoud is. Doordat het altijd een beetje wolvet vasthoudt, is het vuilafstotend en bacteriën werend. Het is voldoende als je het plaid af en toe even buiten laat luchten. Het liefst bij droog weer en uit de zon. Of bij vorst, dan gaan de vezels helemaal open en verdwijnen eventuele luchtjes gemakkelijk uit je plaid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *