Wat voor motorkleding kopen?

Goede motorkleding helpt je te beschermen tegen zon, regen, wind, lawaai en vuil, evenals bestrating. Het is ontworpen voor meer dan alleen ongevallenbescherming: Het is je tweede huid en beschermt je tegen zonnebrand, doofheid tegen de wind en alles wat door de lucht vliegt. Maar wat voor motorkleding moet je kopen?

Jassen
Motorjacks zijn gemaakt van leer en/of textiel. Hoogwaardige textielmaterialen zijn net zo sterk bestand tegen afschuring als leer, en bevatten vaak waterbestendige membranen die je droog kunnen houden bij slecht weer. Textieljassen zijn vaak betaalbaarder. Leer is duurzamer, maar niet zo verstelbaar voor comfort in alle weersomstandigheden.

Motorjacks worden geleverd met functies die je nergens anders zult aantreffen: De naden worden verdubbeld om de stiknaden te beschermen tegen afschuring en de sterkte te vergroten; ze zijn ontworpen om goed te passen in de wind bij hoge snelheden, zodat ze niet omslaan; ze hebben verstelbare ventilatieopeningen. Ze moeten ook zijn voorzien van een harnas met een Veiligheidsspecificatie: Schokdemper materiaal dat je meest kwetsbare onderdelen beschermt bij een botsing.

Broek
De regelmatige spijkerbroeken zullen je niet in een motorfietsongeval beschermen. Katoen heeft minder dan een kwart van de slijtvastheid van leer of een goede textielbroek.

Net als jacks zijn broeken verkrijgbaar in leer- of textielmaterialen en moeten ze worden uitgerust met een CE-keurmerk in de heupen en knieën. Ze moeten goed passen, maar comfortabel zijn. Probeer ze op een fiets, of ga in een rijpositie dicht bij die van uzelf staan om te bepalen of ze zullen werken, en zorg ervoor dat de bepantsering op de juiste plaats blijft en niet ingraven.

Laarzen
Denk na over hoeveel je motorfiets weegt. Je moet dat ondersteunen door je benen, enkels en voeten op gladde, ongelijke, onvoorspelbare oppervlakken. Alleen al om die reden moet een stevig paar laarzen met oliebestendige antislipzolen en een goede enkelsteun als een minimum worden beschouwd. Om te zien wat er met je voeten zal gebeuren bij een botsing, pak je ze vast bij de teen en hiel en draai je ze vervolgens. Als het resultaat er niet uitziet alsof je voet intact zou overleven, dan zal het waarschijnlijk niet zo zijn.

De beste rijlaarzen zullen dat verdraaien voorkomen. Sterke hiel- en teen-dozen helpen de kracht van botsingen op die gebieden te verminderen. Armor over de enkel en scheen beschermt die gebieden. Om het even welke laars die voor het berijden van een motorfiets worden overwogen zou minstens je enkel, en veilig moeten behandelen. Alles wat minder is en het zal waarschijnlijk wegvliegen bij een ongeluk, met nul bescherming.

Veel mensen denken dat een volledig motorpak erg duur is en kiezen er daarom voor om niet voldoende motorkleding aan te trekken. Dit is echter niet het geval dat het altijd duur is. Je kunt namelijk ook jouw kleding kopen bij een motorkleding sale!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *