Scandinavische mode nader verklaard

Wanneer je op zoek bent naar inspirerende mode dan is de Scandinavische manier van kleden je wellicht op het lijf geschreven. Al sinds jaar en dag zorgen ze voor een ware rage die vele volgers kent.

Het wordt gekenmerkt door een variatie aan stijlen en invloeden die uit het hele gebied komen, dit omvat Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. Toch lijken ze sterke overeenkomsten te hebben die het best omschreven kunnen worden als relaxed, elegant, ongecompliceerd en gemakkelijk te dragen.

Als je het goed beschouwt zit de Scandinavische stijl vol met tegenstellingen vanwege de koppeling tussen esthetiek, luxe en eenvoud, subtiliteit en statement, gepaard aan elegantie en scherpte. Deze polariteit leidt echter niet tot verwarring. Het betreft een delicate balans waarin deze mode uitblinkt.

Smeltkroes

Scandinavië is een smeltkroes van verscheidene mode culturen waarbij het mengen van stijlen, van minimalisme tot chic naar streetwear, voorop staat. Ze zijn de meesters in het ontwerpen van onopvallend opvallende kleding, waarbij de regel is dat minder meer is.

Of het nu een simpele jas betreft die gedragen wordt met een zwarte panty en blouse of een doorsnee jurk met een uitgesproken accessoire, het effect is hetzelfde. Het resulteert in een coole, elegante look die moeiteloos overkomt.

De kleuren die gebruikt worden zijn vaak monochroom, naast zwart zijn wit, beige en pasteltinten veelgebruikt. De toepassing van diverse lagen van kleding zorgt voor diepgang en is ideaal voor wanneer het kouder wordt.

Het is niet alleen de minimalistische benadering die typerend is voor de ontwerpers. De kleding is eigenzinnig, speels en uitdagend. De modewereld aldaar wordt gekenmerkt door een gretigheid om nieuwe dingen uit te proberen.

Invloed klimaat

Vanwege het klimaat is het gebruik van verschillende lagen populair, hierbij ligt de nadruk op functionaliteit en stijl, zo kan een T-shirt onder een jurk gedragen worden op een stijlvolle manier. In ons land wordt deze kleding ook verkocht, bijvoorbeeld bij co couture waar de ambitieuze vrouw haar mode kan vinden. Er is een fysieke kledingwinkel in Zwolle waar je altijd terecht kunt om de kleding te passen.

Een ander belangrijk en kenmerkend aspect is de duurzaamheid die toegepast wordt in de benadering van de meeste Scandinavische merken. Vaak wordt er een betrokkenheid aangegaan met eco-vriendelijke producten en een verantwoorde omgang met grondstoffen en een goede behandeling van de arbeiders in de hele keten.

Er worden gerecyclede materialen gebruikt of tweedehands kleding wordt opnieuw gestileerd. Plastic vrije verpakking wordt gebruikt en echt bont wordt vaak vermeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *