Foute kersttruien, niet meer weg te denken

Het leek een trend, maar inmiddels begint het toch meer en meer een traditie te worden: de foute, wollen kersttrui. En eerlijk is eerlijk, bij het zien van deze vrolijke, kleurrijke truien raak je direct in een gezellige kerststemming. Deze traditie is al jaren geleden ontstaan in Amerika en Canada, maar is intussen in Nederland ook niet meer weg te denken tijdens de kerstdagen.

Oorsprong van de kersttrui

De oorsprong van de gebreide kersttrui ligt in de jaren vijftig. In die tijd was het gebruikelijk dat je onder de kerstboom een door je oma, tante of moeder zelf gebreide kersttrui cadeau kreeg. Jaren later dook de kersttrui weer op bij The Cosby Show, waarin Cliff Huxtable, vertolkt door Bill Cosby, in zo’n opzichtige, wollen kersttrui verscheen. Maar weinig mensen weten dat de ontwerper van deze truien een Nederlander was: de inmiddels overleden modeontwerper Koos van den Akker.

Van traditie naar trend

We kennen de foute kersttrui natuurlijk vooral van de film Bridget Jones Diary, waarin Bridget als een blok viel voor Mark Darcy, gespeeld door Colin Firth. Hij verscheen in een door zijn moeder gebreide trui met een rendier erop tijdens kerst. De foute kersttrui met lichtjes is sindsdien een soort tegenhanger geworden van de overdreven chique en dure outfits, waarin mensen aan het kerstdiner verschijnen. Kerst draait immers om een gezellig samenzijn in een ontspannen huiselijke sfeer, en zeg nou zelf, zo’n heerlijke gebreide kersttrui is toch de ultieme sfeermaker.

Competities en feesten

In Amerika en Canada zijn al jaren fanatieke competities en feesten, waarin onderling gestreden wordt om degene met de meest foute kersttrui. Je hebt ze dan ook in alle soorten en maten: met dansende rendieren, lachende pinguïns of gekke kerstmannen met hilarische teksten. In Amerika bestaat zelfs een officiële Foute Kersttruiendag: de tweede vrijdag van december, waarop veel mensen in een foute kersttrui naar het werk gaan. Ook in Nederland is deze dag in het leven geroepen en worden steeds meer foute kersttruienfeesten georganiseerd. Laat dit jaar met kerst je glitterjurk of colbertje in je kast hangen en doe mee met deze gezellige traditie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *