Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt

Vasthouden aan uw reguliere tandheelkundige controles en reinigingen heeft alles te maken met preventieve zorg. Het behandelen van mondproblemen in een vroeg stadium is minder kostbaar en vereist minder tijd in de tandartsstoel dan wanneer u alleen naar de tandarts gaat als u pijn heeft. Uw tandheelkundig team kan ook bepalen of u goed bezig bent met uw mondhygiëne thuis of dat u het moet opvoeren. Uw mondgezondheid kan uw algehele gezondheid beïnvloeden, dus regelmatig naar uw tandarts gaan zou net zo natuurlijk moeten zijn als uw huisarts voor controles. 

Een tandheelkundige controle bij Tandartspraktijk Vlaardingen geeft uw tandarts en mondhygiënist een kans om toegang te krijgen tot uw mondgezondheid en aanbevelingen te doen voor eventuele noodzakelijke behandelingen en hygiëne thuis. Hoewel elke tandartspraktijk zijn eigen procedures bepaalt tijdens een controle, kunt u over het algemeen het volgende verwachten bij uw afspraak:

Beoordeling van de gezondheid van het tandvlees

Tandarts Schiedam zal ook de conditie van uw tandvlees controleren op tekenen van gingivitis (het vroege stadium van tandvleesontsteking) of parodontitis (de latere stadia). Hij zal controleren op gaatjes rond elke tand waar het tandvlees is weggetrokken door bacteriën en tandplak ophoping onder de tandvleesrand. Gingivitis kan worden gestopt en verholpen met de juiste mondverzorging thuis en regelmatige tandreiniging, maar parodontitis vereist een gespecialiseerde behandeling van een parodontoloog.

Gaatjes detectie

Uw tandarts zal uw tanden dan onderzoeken op bederf, barsten, schilfers en andere schade die mogelijk moet worden gerepareerd. De mondhygiënist helpt hen bij het in kaart brengen van elke tand die moet worden behandeld.

Toestand van bestaand tandheelkundig werk

Vullingen en ander tandheelkundig werk gaan niet eeuwig mee, daarom controleert een tandarts de conditie ervan tijdens een examen. Ze zullen aanbevelingen doen voor een nieuwe vulling, kroon of brug als de huidige tand niet langer sterk en gezond houdt.

Reinigen en polijsten

Een gebitsreiniging heeft veel voordelen. De mondhygiënist reinigt uw tanden met behulp van scalers en andere tandheelkundige hulpmiddelen die tandplak en tandsteen voorzichtig van tandoppervlakken en net onder de tandvleesrand verwijderen. Daarna polijsten ze je tanden met een pasta en flossen ze tussen je tanden. Uw mondhygiënist kan u wijzen op gebieden die wat meer aandacht nodig hebben bij het poetsen van uw tanden. Ze kunnen u ook instructies geven over de juiste manier om uw tanden te poetsen en te flossen.

Röntgenstralen

Als u een röntgenfoto moet maken, maakt de mondhygiënist deze aan het begin van de afspraak om de tandarts de kans te geven deze te bekijken voordat u uw mond onderzoekt.

Mondkankerscreening

Voordat uw tanden en tandvlees worden onderzocht, kan uw tandarts eerst een mondkankerscreening uitvoeren. Dit bestaat uit het onderzoeken van uw gehemelte, tong, keel, binnenkant van uw wangen en andere delen van uw mondholte op tekenen van kanker. Ze zullen ook de buitenkant van uw kaak en keel voelen voor eventuele afwijkingen.

Uw tandarts is meestal de eerste verdedigingslinie bij de behandeling van mondkanker, omdat ze het waarschijnlijk eerder zullen herkennen dan een andere arts. Dit is een van de redenen waarom regelmatige tandheelkundige controles zo belangrijk zijn. Mondkanker kan zich snel verspreiden en vroege detectie is van vitaal belang bij de behandeling ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *