bedrijfskleding

Wat is bedrijfskleding precies?

Veel bedrijven maken gebruik van bedrijfskleding. Bedrijfskleding of ook wel werkkleding, is kleding die medewerkers van een bedrijf dragen voor de veiligheid of om het bedrijf te vertegenwoordigen. In dit blog vertellen we je graag meer over bedrijfskleding en wat het voor het bedrijf als voor een medewerker kan doen:

De functie van bedrijfskleding:

Werkkleding kan een beschermde rol hebben voor de medewerkers. Het biedt veiligheid tijdens het uitoefenen van je beroep, maar kan ook bescherming bieden tegen bijvoorbeeld UV straling, teken en de temperatuur. Wanneer de bedrijfskleding uitgebreid moet worden met bepaalde accessoires zoals werkschoenen noemen we dit ook wel PBM’s of persoonlijke beschermingsmiddelen.

Naast dat bedrijfskleding een beschermende rol op zich neemt, kan werkkleding de functie hebben om het personeel meer zichtbaar te maken. Doordat medewerkers dezelfde kleding dragen tijdens hun werkzaamheden, ontstaat er herkenbaarheid en een gevoel van saamhorigheid. Naast dat personeel herkend wordt, geeft de kleding meteen herkenbaarheid aan een merk. Vaak wordt er door bedrijven dan ook gekozen om de huisstijl van het bedrijf in de bedrijfskleding te verwerven.

Is het dragen van bedrijfskleding verplicht?

Dit is een lastige vraag. Over het dragen van bedrijfskleding en de verplichting hiervan is namelijk geen duidelijk antwoord te geven. Wanneer een werkgever aan kan aantonen dat het dragen van bedrijfskleding van belang is voor de marktstrategie en het ervoor zorgt dat het beroep hierdoor op een verantwoorde manier kan worden uitgeoefend, kan een werkgever zijn werknemers verplichten om gebruik te maken van de werkkleding. Wanneer een werknemer dan weigert om bedrijfskleding te dragen zonder daar een goede reden voor te hebben kan er een groot conflict ontstaan. Dit kan het resultaat hebben dat de arbeidsovereenkomst ontbonden zal worden. Gelukkig komt dit in de praktijk minimaal voor en draagt iedereen de bedrijfskleding die men van het bedrijf krijgt graag. Het geeft medewerkers namelijk ook een trots gevoel om in de kleding van het bedrijf aan het werk te zijn. Iedereen draagt hetzelfde en er is zo geen onderscheid tussen medewerkers.

Waarom is het dragen van werkkleding belangrijk?

Zoals we hierboven ook al hebben benoemd: bedrijfskleding zorgt voor herkenbaarheid, een veilige werkomgeving, en zorgt ook voor gelijkwaardigheid tussen het personeel. Wanneer de bedrijfskleding van goede kwaliteit is, zorgt het ook voor comfort tijdens het dragen en stralen de medewerkers loyaliteit uit. Natuurlijk is het van groot belang dat de werkkleding ook representatief is. Het oog wil immers ook wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *