Wat zijn vegan verzorgingsproducten

Wat zijn vegan verzorgingsproducten?

Vegan producten kun je tegenkomen in de winkel. Deze kun je herkennen aan het vegan logo op de achterkant van de verpakking. Verzorgingsproducten kunnen namelijk dierlijke stoffen bevatten. Mensen die vegan zijn, denken om het eten maar ook om de producten die ze gebruiken. Vegan verzorgingsproducten bevatten geen dierlijke stoffen, er worden dus geen dieren gebruikt om aan de bepaalde stoffen te komen. De vegan verzorgingsproducten kunnen vaak gezonder zijn als normale, dit komt omdat er minder gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Zo heb je bijvoorbeeld body bars om de huid van je lichaam te reinigen.

Om welke stoffen moet je denken?

  • Casein, dit is een melk proteïne. Wordt vaak gebruikt in haarproducten en gezichtsmaskers.
  • Glycerin, bestaat uit dierlijke vetten. Deze kom je vaak tegen in zeep, haarproducten en make-up zitten.
  • Hyaluronic acid, wordt gemaakt van hanenkammen.
  • Squaline, De stof komt uit haaienleverolie en wordt gebruikt in lippenbalsem, deodorant en dagcrème.
  • Bijenwas, wordt meestal gebruikt in mascara’s.
  • Collageen, deze stof wordt gemaakt van dierenhuiden
  • Retinol, is afkomstig uit leveren of eieren. Wordt vaak gebruikt in gezicht crèmes.

Zo zijn er nog wel meer waar je op moet letten. De bovenstaande dierlijke stoffen komen vaak voor in verzorgingsproducten. Als je er op gaat letten zal je deze ook regelmatig tegenkomen.

Welke vegan keurmerken kun je tegenkomen?

Als eerste heb je het V-label vegan keurmerk, dit is een V-label keurmerk met toevoeging van vegan. VFV, dit betekent volgens fabrikant veganistisch, de producent adverteert het product als veganistisch. PGV, product garantie verklaring, producent vermeldt dat het product geschikt is voor veganisten. Hierna kom je in de keurmerken die er niet helemaal zeker van zijn of ze daadwerkelijk veganistisch zijn. Je kunt bijvoorbeeld ZWV, WV en MV tegenkomen, deze afkortingen betekenen zeer waarschijnlijk veganistisch, waarschijnlijk veganistisch en mogelijk veganistisch. Hier is het gebruik van dierlijke stoffen niet uitgesloten en kunnen ze er zomaar wel inzitten.

Welke merken zijn veganistisch?

Een voorbeeld van een veganistisch merk is Africa Organics, dit merk heeft een vegan keurmerk en levert alleen vegan verzorgingsproducten. Het merk heeft vooral producten voor het haar. Co Lab is ook een merk dat veganistisch is. Het heeft het keurmerk ZN, dit betekent zelf nagevraagd bij andere veganisten. Zo zijn er nog meer merken die veganistische producten leveren.

Wat zijn de voordelen van vegan verzorgingsproducten?

De producten brengen vele voordelen met zich mee. Zowel lichamelijk als voor het milieu. Een voordeel van het product is dat er minder ingrediënten in zitten. Dit is voordelig voor je huid, want hoe minder stoffen je op de huid smeert hoe beter het is voor de huid. Ook blijft je huid er jonger door, rimpels ga je namelijk niet tegen met chemicaliën en dergelijke. Je huid jong houden heeft te maken met het vochtgehalte en vitamines wat je er op aanbrengt. Natuurlijk is het ook voordelig voor het milieu, want dieren zitten niet in het proces om de producten te maken. Als je kiest voor een vegan product, help je mee aan een gezondere planeet. Voor de dieren is het ook beter, want zo worden producten niet op dieren getest. Maar ook aan deze producten hangt een houdbaarheidsdatum, denk om hoelang deze verzorgingsproducten houdbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *